Рожнятів сервіс

Продаж і сервісне обслуговування касових апаратів, електронних ваг,
супутникове телебачення, ремонт телерадіоапаратури. м.Рожнятів,площа Єдності буд.6 тел.096-8253344

П`ятниця, 26.04.2024, 09:53
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: admin  
Форум » Касові апарати » РРО - без проблем. » Хто зобов'язаний використовувати РРО. (Роз'яснення ДФС з прикладами)
Хто зобов'язаний використовувати РРО.
adminДата: Середа, 07.03.2018, 08:05 | Повідомлення # 1
Ранг 10
Група: Администраторы
Повідомлень: 2045
Статус: Offline
Хто зобов'язаний використовувати РРО. Роз'яснення ДФС з прикладами


ДФС коментує зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Вони затверджені Постановою Кабміну від 18.12.2017 р. № 984 . Постанова опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» 20 грудня минулого року та чинна з 20 грудня – з дати оприлюднення.

Збільшено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), у разі перевищення якого застосування РРО є обов'язковим, для форм та умов проведення діяльності, визначених у пунктах 2, 3, 5, 6, 13, 14, 17, 22, 23, 27 переліку до 500 тис. гривень на один суб’єкт господарювання (до 20 грудня – 200 тис.грн.)

Збільшено граничний розмір по діяльності, визначеної у пунктах 4 і 7 переліку, до 250 тис. гривень на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг) – раніше було 75 тис.грн.

І для форм і умов проведення діяльності, визначених у пунктах 1, 8-11, 15, 19-21, 24-26 переліку, граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

У разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкти господарювання мають один місяць з дати перевищення для переходу на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням РРО (ПКМУ від  07.02.2001 р. № 121).Ще важливі новації за постановою № 984: 
  • вказано, що для форм і умов проведення діяльності, визначених у переліку, платники єдиного податку другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 1 млн. грн , обов’язково застосовують РРО відповідно до пункту 296.10 статті 296 ПКУ;
  • визначено, що дія цієї постанови не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами;
  • внесено зміни до Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій Наступне нагадування.


Про застосування РРО

Статтею 3 Закону України від  06.07.1995 р. № 265/95- ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачено, що застосовувати РРО зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють:
  • розрахункові операції у готівковій та/або  безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг;
  • операції з приймання готівки для подальшого її переказу.


Відповідно до п. 296.10 ПКУ РРО застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищує 1 млн. грн.

Платники єдиного податку першої — третьої груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані проводити розрахунки за такі товари через зареєстровані належним чином РРО. Зазначена норма не залежить від обсягу доходу.

Особливості застосування РРО спрощенцями – чергове нагадування і на конкретних прикладах

Перший типовий випадок: ФОП – платник єдиного податку другої/третьої групи перевищив 1 млн.грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000  грн. застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Як визначається обсяг доходу ФОП – платників єдиного податку другої та третьої груп для визначення необхідності застосовування РРО?

Враховується обсяг доходу за поточний звітний податковий рік. Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 1 000 000 грн ) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до п. 292.1 ПКУ включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Коли потрібно розпочати застосовувати РРО?

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Приклад: Обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку третьої групи  у серпні 2017 року перевищив 1 000 000 грн.

Такий підприємець повинен був застосовувати РРО з 1 жовтня 2017 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Отже, застосування РРО для вказаного платника єдиного податку є обов'язковим при проведенні розрахунків за готівку також у 2018 році та у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Запитання:

Чи має право ФОП, який сплачує ЄП, застосовувати РРО без їх переведення у фіскальний режим роботи?

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої групи та платники другої і третьої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн , мають право проводити розрахунки без застосування РРО. Водночас не забороняється за рішенням такої особи використовувати РРО без їх переведення у фіскальний режим роботи. При цьому платники єдиного податку зобов’язані вести облік доходів та витрат у відповідних Книгах.

Другий випадок: продаж ФОП – платником єдиного податку 1, 2, 3 груп технічно складних побутових товарів – з 8 травня 2017 року з обов’язковим застосуванням РРО.

Технічно складні побутові товари — непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та ін.), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій затверджений Постановою № 231 (детальніше за посиланням).

Начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту головного управління ДФС у Черкаській області Білоус Владислав Юрійович.




За матеріалами ГУ ДФС у Черкаській області

https://buhgalter911.com/uk/news/news-1035930.html
 
Форум » Касові апарати » РРО - без проблем. » Хто зобов'язаний використовувати РРО. (Роз'яснення ДФС з прикладами)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Cайт ЦСО Шумей М.В. м.Рожнятів

Copyright "Рожнятів сервіс" © 2009 - 2024
Використовуються технології uCoz
radionet