Рожнятів сервіс

Продаж і сервісне обслуговування касових апаратів, електронних ваг,
супутникове телебачення, ремонт телерадіоапаратури. м.Рожнятів,площа Єдності буд.6 тел.096-8253344

Четвер, 16.05.2024, 15:19
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Касові апарати » Різне » Чому підприємці протестують проти РРО.
Чому підприємці протестують проти РРО.
adminДата: Неділя, 24.11.2019, 15:02 | Повідомлення # 1
Ранг 10
Група: Администраторы
Повідомлень: 2045
Статус: Offline
Чому підприємці протестують проти РРО.

Чому підприємці так протестують проти касових апаратів?

Тому що, в першу чергу, це - зростання витрат. На покупку РРО та на їх обслуговування. Але не в цьому головна проблема. Де касові апарати, там маса всякої звітності, нескінченні перевірки з боку податкової інспекції, а також штрафи і хабарі, від яких може бути дуже боляче.

Протести малого бізнесу проти поспішно прийнятих законів № 128-IX і № 129-IX не дало ніякого результату. Частина норм вже вступила в силу, і у підприємців є трохи більше року, щоб обзавестися касовими апаратами.

 Нагадаємо, що до 1 жовтня 2020 року РРО зобов'язані почати використовувати суб'єкти підприємництва, чий дохід перевищує 1 млн. Грн. в рік, а також продавці технічно складних товарів, ліків, інших медичних виробів і підприємці, які надають медпослуги.

З 1 жовтня 2020 року, крім них, це будуть зобов'язані робити онлайн-продавці, підприємці, які продають ювелірні вироби, продукцію з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, торгують вживаними товарами в магазинах, займаються ресторанним, готельним і туристичним бізнесом, продають текстиль ( крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталі і запчастини для авто. А з 1 січня 2021 року на РРО зобов'язані перейти все СПД на єдиному податку, крім підприємців першої групи.

 На місці або з собою

 Для підприємців, які ніколи не користувалися касовими апаратами, навіть сам процес підключення РРО може здатися справжнім випробуванням. Перш за все, потрібно вибрати модель касового апарату.

 Це може бути стаціонарний РРО, який часто оснащений грошовим ящиком. До такого апарату можна підключати периферійне устаткування: сканер штрих-кодів, зчитувач магнітних карт, дисплей покупця, ваги. Стаціонарні касові апарати мають повнорозмірну клавіатуру і підійдуть для тих торгових точок, які обслуговують великий потік покупців. Вартість такого РРО становить 6-8 тис. Грн.

 У портативних касових апаратів невелика вага і розмір, працюють від акумуляторної батареї. Вони зручні для торгівлі на ринках, в кіосках, для точок побутового обслуговування. Мобільні РРО можна видавати кур'єрам, які доставляють замовлення і приймають оплату від покупців. Вартість портативного апарату починається з позначки в 1,5-2 тис. Грн.

Вибравши РРО, слід переконатися перед покупкою, що він є в державному реєстрі. Якщо касовий апарат в цьому реєстрі відсутня, податкова відмовиться взяти його на облік, і підприємець не зможе ним користуватися. 

Обов'язково перед реєстрацією РРО потрібно укласти договір на його обслуговування і ремонт з сервісним центром виробника або ж з авторизованим Центром сервісного обслуговування РРО (ЦСО). "Якщо не зробити цього, в реєстрації касового апарату підприємцю відмовлять", - попереджає Яна Піоро, молодший юрист JN Legal.

Зроблять швидко

 Після укладення договору з ЦСО підприємець повинен подати до податкової заяву за формою 1-РРО. У ньому СПД вказує інформацію про себе, дані про касовому апараті (модель, заводський номер, версію ПО), сферу його застосування і дані про Центр сервісного обслуговування. 

Таку заяву можна подати як особисто до територіального підрозділу Державної податкової служби (ДПС), так і в електронному вигляді, через кабінет платника податків. До речі, раніше потрібно було із заявою подавати ще й додаткові документи (копію рахунку або квитанції, які підтверджують покупку РРО, копію договору на приміщення, де РРО буде використовуватися, і т. Д.). Але тепер досить одного лише заяви.

Податкова розглядає заявку на установку і підключення касового апарату два робочих дня, приймає рішення про реєстрацію РРО та резервує за обладнанням фіскальний номер. Довідку про фіскальному номері ДПС надсилає до ЦСО, і заодно її копію підприємцю в електронному вигляді.

 Центр сервісного обслуговування протягом трьох днів повинен фіскалізований касовий апарат, опломбувати, ввести його в експлуатацію та повідомити про це податківцям. Для цього ЦСО відправляє в ДПС довідку про опломбування РРО та акт введення в експлуатацію.

 Фінальний етап - видача реєстраційного посвідчення підприємцю. Він його може отримати протягом одного-двох робочих днів. Причому, якщо заяву на установку РРО підприємець подавав через кабінет платника податків, то і свідоцтво йому видадуть теж в електронному вигляді.

 "Крім того, ЦСО зобов'язаний видати підприємцю оригінал довідки (паперовий варіант) про опломбування, яку підприємець повинен зберегти, так як вона разом з реєстраційним свідоцтвом РРО може стати предметом можливої перевірки в майбутньому", - говорить Яна Піоро.

 Чеки, книги і звіти

Поява касового апарату тягне за собою різке збільшення паперової роботи для підприємця і його співробітників.

 На жаль, з моменту прийняття закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" в 1995 році мало що змінилося. Хіба тільки скасували щомісячний паперовий звіт про використання РРО та ввели електронну передачу даних.

 У той же час, залишилася обов'язок вести книгу обліку розрахункових операцій (КОРО), формувати Х-звіти (їх роздруковує кожен касир при здачі виручки) і Z-звіти (це - фіскальний чек за підсумками кожного дня, протягом якого проводилися операції через касовий апарат). А після закриття магазину або завершення касового дня (якщо торгова точка працює цілодобово), потрібно ще відправити і електронний звіт по касі в податкову.

 КОРО, правда, формально скасували, і підприємець може взагалі обійтися без неї. Але якщо касовий апарат зламається, або приміщення буде знеструмлено, він не зможе без книги приймати оплату від покупців в готівковій формі. Оскільки КОРО якраз і потрібна для того, щоб вносити в неї дані про розрахункових квитанціях, виданих замість фіскальних чеків. Тому книгу обліку все-таки краще мати для таких екстрених випадків.

 Онлайн зручніше?

 За ідеєю, проводити касові операції буде набагато простіше, якщо підприємець використовує так званий програмний РРО. Це - аналог касових апаратів у вигляді програмного забезпечення, встановленого на смартфон, планшет або комп'ютер.

Наприклад, замість звичайних паперових фіскальних чеків будуть електронні. Програмний РРО буде генерувати такий чек і передавати інформацію по кожній операції відразу ж на сервер податкової служби. А покупець зможе отримати електронний чек через месенджер (Viber, WhatsApp і т.д.) або ж через QR-код. 

"Використання програмного РРО позбавить бізнес від необхідності зберігати паперові фіскальні чеки протягом трьох років, оскільки електронні чеки формуються безпосередньо на серверах податкової служби", - запевняє Михайло Гриценко, юрист адвокатської компанії "Борисенко і партнери".

 Хоча деякі юристи вважають, що навіть електронні чеки доведеться друкувати, оскільки законодавство вимагає видавати фіскальний чек саме в паперовій формі. "Ні про яке електронному чеку мова не йде, так як профільний закон чітко говорить про видачу паперового розрахункового документа", - коментує Сергій Тарасюк, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Тарасюк і партнери". 

І, до того ж, хто гарантує підприємцю збереження даних на серверах податкової? Тут, до речі, теж є велике питання і можливий ризик для малого бізнесу.

До того ж, стабільно функціонуючих програмних РРО поки ще не існує в природі. І в реєстрі РРО таких додатків менше десятка. Та й користуватися віртуальними касовими апаратами можна буде тільки через півроку після того, як повністю вступить в силу закон № 128-IX. А це станеться тільки в квітні 2020 року.

Залишається відкритим питання, скільки буде коштувати використання програмних РРО. Представники партії "Слуга народу" вже натякнули бізнесу, що безкоштовним софт точно не буде. І абонплата може досягати 1000 грн. у місяць. 

Втім, один додаток все-таки є у вільному доступі. Це - програмний пакет Е-Каса (E-receipt). Його вже можна скачати з сайту ДПС. Хоча перші відгуки про використання суперечливі. Начебто і працює, але з перебоями (див. Досвід підприємця). І це не дивно, так як з технічною частиною у податкової служби вічно якісь проблеми. Згадати хоча б сервери, які періодично "падають" в моменти пікового навантаження, коли підходять останні дати подання звітності або реєстрації ПДВ-накладних.

Прийдуть з приводу і без

 Разом з ростом числа підприємців, які будуть використовувати РРО, зросте і кількість перевірок. Правда, президент Володимир Зеленський 9 листопада 2019 року підписав указ "Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави". Зокрема, цей документ зобов'язує уряд розробити законопроекти про введення дворічного мораторію на проведення перевірок фізосіб-підприємців та пом'якшення їх відповідальності за порушення порядку подання звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

 Але такий мораторій вже діяв кілька років тому. І податківці його без особливих проблем обходили. Адже заборона поширюється на планові перевірки. Позапланові візити під мораторій не підпадають. 

А приводів для того, щоб прийти до підприємця і переконатися в тому, що він використовує касовий апарат і видає фіскальні чеки, податківці можуть знайти скільки завгодно.

 Найпоширеніші аргументи для перевірок - це високий рівень ризикованості платника податків (малі обороти, порушення при нарахуванні ПДВ або реєстрації податкових накладних, систематичні збої при передачі інформації в ДПС), скарги споживачів і органів місцевої або виконавчої влади. Як фабрикуються такі скарги - історій вагон. Ну і, само собою, це може бути планова перевірка (якщо не діє мораторій). Наприклад, в плані перевірок податкової служби на 2019 рік майже 5,2 тис. Юросіб і понад 1,6 тис. Фізосіб.

Готовність № 1

 При перевірці підприємця з питань, пов'язаних із застосуванням РРО, податківці можуть вимагати все фіскальні звіти (Z-звіти) і записи про взаємні розрахунки в КОРО, здійснити контрольну закупівлю для перевірки видачі фіскального чека, звірити своєчасність і повноту оприбуткування виручки, протестувати обладнання на предмет стороннього втручання, перевірити готівкову касу підприємства.

 "Тому на місці проведення взаєморозрахунків повинен перебувати сам РРО або пристрій з електронним РРО, книга обліку, копії документів про реєстрацію РРО та прибуткові документи на товар, призначений для продажу", - радить Сергій Тарасюк. 

Щоб уникнути проблем з податківцями, підприємцю слід спочатку вибрати надійну модель касового апарату і хороший сервісний центр, який оперативно вирішуватиме питання з технічних неполадок РРО. Тому що в разі поломки касового апарату, підприємець зможе продавати товари або послуги за готівкові кошти тільки протягом 72 годин. Якщо за цей час сервісний центр не усуне проблему, підприємець взагалі не матиме права вести торгівлю або надавати послуги.

 Крім того, важливо проінструктувати всіх користувачів РРО (продавців і касирів) і особисто проводити перевірки Z-звітів та КОРО. В такому випадку, буде шанс виловити помилки у звітності до приходу податківців. А значить, уникнути штрафів за підсумками перевірок. Читай також: Як отримати Кешбек за скаргу на продавця Безнал

Безнал - без РРО. Карти - через РРО 

Глава Державної податкової служби Сергій Верланов заспокоїв підприємців, які отримують оплату за товар або послугу в безготівковій формі банківським переказом на рахунок. Вони все-таки звільнені від використання касових апаратів.

"Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно в безготівковій формі без платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця ", - пояснив Верланов.

 А ось якщо покупець або клієнт розрахувався банківською платіжною карткою, то така операція підпадає під визначення розрахункової операції, і в цьому випадку необхідно мати касовий апарат і видавати фіскальні чеки.

 Досвід підприємця

 Олександра Доценко, Київ

 Поділюся досвідом використання програми Е-Каса. Завантажити програму можна безпосередньо з сайту податкової служби. І бажано, щоб до цього моменту вже у касира була електронний цифровий підпис (ЕЦП). Причому, електронний ключ, згенерований у ПриватБанку, працювати не буде. І ніхто мені не відповів, чому. Тому довелося отримати ЕЦП в Акредитованому центрі сертифікації ключів для фізичної особи.

 Далі реєструємо касира в електронному кабінеті платника податків підприємства. У кого до цього моменту ще не зареєстрована господарська одиниця (магазин, салон, ресторан, клініка), подаємо форму 20-ОПП. Тому що касира можна реєструвати тільки якщо зареєстрована господарська одиниця.

Ще зверну увагу, що при реєстрації касира потрібно підтягувати в електронний кабінет саме сертифікат ключа (можна завантажити з сайту АЦСК), а сам ключ необхідний для входу в програму. Після всіх цих організаційних процедур можна заходити в Е-Касу, наповнювати довідник номенклатури товарів або послуг і працювати. 

З РРО у мене досвіду, на щастя, поки немає, але розумію, що алгоритм той же: а) відкрили зміну; б) службове внесення; в) працюємо, реалізуємо свій товар або послуги; г) службова видача; д) Z-звіт; е) закриття зміни. Чек отримує фіскальний номер після натискання кнопки "фіскалізований". Але чек роздрукувати не можна. Можна відправити на e-mail клієнта або вважати QR-код. Ще незрозуміло, як налаштувати поштові відправлення. А без них чек на e-mail не надсилається.

 В цілому, програма проста і доступна. Але ось інструкція до неї написана, м'яко кажучи, дивно. Невже не можна було конкретно прописати, які ключі треба отримати, як поштові налаштування зробити, і що друк чека неможлива.

 Е-накладні: тотальний контроль 

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 1 листопада 2019 року оприлюднив концепцію Системи контролю поставки товарів, яку розробила Всеукраїнська аграрна рада (ВАР). Нібито, мета цієї концепції - боротьба з контрабандою та «сірим» імпортом. З якого переляку тематика контрабанди зацікавила це об'єднання дрібних фермерів, і хто насправді ініціатор ідеї - це окремий цікаве питання. Але ще цікавіше сама концепція.

На першому етапі пропонується впровадити електронні витратно / товарно-транспортні накладні (еВТТН) і спеціальний реєстр для них. еВТТН - первинний документ, який засвідчує перехід права власності та переміщення товарів. еВТТН замінить звичайні видаткові накладні, ТТН і може почати діяти з 2020 року для складних побутових товарів, горіхів і виробів з металу з поступовим розширенням сфери застосування на інші «ризикові» товари.

Другий етап - інтеграція системи реєстрації еВТТН і системи електронного адміністрування ПДВ. В результаті, реєстрація ПДВ-накладних буде можлива тільки при наявності зареєстрованої еВТТН.

 Третій етап - впровадження Єдиної системи обліку руху товарів (ЕСОРТ) для контролю фізичних обсягів поставок товарів, яка дозволить реєструвати еВТТН в реєстрі електронних накладних виключно в межах ліміту залишку товарів. Ця система в тестовому режимі може почати працювати з 2022 року.

 На четвертому етапі повинна з'явитися система обліку переміщення обсягів поставки товарів, для яких можна ввести єдині універсальні одиниці виміру, але вони не можуть бути однозначно ідентифіковані з повним кодом УКТЗЕД. 

Автори концепції вважають, що впровадити цю ініціативу досить просто. Потрібно лише внести деякі поправки до наказу Мінфіну від 31 грудня 2015 року № 1307 і в Податковий кодекс. Крім того, в ДПС вже є інформація про рух товарів з Єдиного реєстру податкових накладних і від митниці - про перетин товаром кордону.

Павло Харламов

http://dengi.ua/archive....paratov
 
Форум » Касові апарати » Різне » Чому підприємці протестують проти РРО.
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Cайт ЦСО Шумей М.В. м.Рожнятів

Copyright "Рожнятів сервіс" © 2009 - 2024
Використовуються технології uCoz
radionet