Рожнятів сервіс

Продаж і сервісне обслуговування касових апаратів, електронних ваг,
супутникове телебачення, ремонт телерадіоапаратури. м.Рожнятів,площа Єдності буд.6 тел.096-8253344

П`ятниця, 26.04.2024, 01:07
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: admin  
Форум » Касові апарати » РРО - без проблем. » Філії: як складати підсумкові ПН за РРО?
Філії: як складати підсумкові ПН за РРО?
adminДата: Понеділок, 05.06.2017, 14:20 | Повідомлення # 1
Ранг 10
Група: Администраторы
Повідомлень: 2045
Статус: Offline
Філії: як складати підсумкові ПН за РРО?


Консультируют Независимые эксперты

Опубліковано в БУХГАЛТЕРІЇ № 23 (1270) від 5 ЧЕРВНЯ 2017 року

Тарас ШАРИЙ, консультант з бухгалтерського обліку, оподаткування та кадрових питань

Наше підприємство має філії (структурні підрозділи), які здійснюють реалізацію товарів (послуг) через РРО. За усі філії складаємо одну податкову накладну за щоденними підсумками операцій. У деяких роз’ясненнях ДФС зустрічали точку зору, що таку податкову накладну слід виписувати за кожним РРО окремо. Чи правомірна позиція ДФС? Що нам загрожує, якщо ми продовжимо складати одну підсумкову податкову накладну на усі РРО?

ПКУ надає право платнику ПДВ складати ПН за щоденними підсумками операцій, зокрема, у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві, розрахунки за які проводяться через РРО (п.201.4 ст.201 ПКУ). Про таку можливість згадано і у п.14 Порядку № 1307(1). Однак у платника податків може бути декілька філій з кількома касовими апаратами. Що робити у такому випадку, ні ПКУ, ні Порядок № 1307 не конкретизують. Прогалину заповнили роз’яснення ДФС. На думку контролерів, якщо платник ПДВ своїм філіям та/або структурним підрозділам:

- не делегував право виписки ПН, то підсумкову ПН слід складати щодо кожного касового апарата окремо. Такий підхід фіскалів викладено у роз’ясненні, розміщеному у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (ЗІР) (категорія 101.16), та деяких листах (наприклад, лист ГУ ДФС у Чернігівській області від 15.06.2016 р. № 1967/10/25-01-12-01-09);

- делегував право виписки ПН, то він може обирати: або складати одну підсумкову ПН на усі РРО із загальною сумою постачання, або окрему — на кожний зареєстрований РРО. На цьому моменті фіскали акцентували увагу у своєму листі від 03.03.2015 р. № 4436/6/99-99-19-03-02-15(2).

Отже, за логікою ДФС, право на складання однієї ПН за всіма касовими апаратами (у тому числі тими, які знаходяться у філіях або структурних підрозділах) може виникати тоді, коли платник ПДВ делегував філіям право виписки ПН. Інакше на кожен касовий апарат необхідно складати окрему ПН.

Однак зауважимо, що така позиція не має законодавчого підґрунтя, окрім бажання податківців мати більш зручні умови для перевірки. Крім того, таку ПН покупцям не видають, отже, ніхто не постраждає. Для постачальника головне — у повному обсязі відобразити податкові зобов’язання з подальшим своєчасним включенням їх до ПДВ-декларації. А відображення в одній підсумковій ПН даних про операції з усіх касових апаратів чи з кожного РРО, на думку автора, ніяк на податкові зобов’язання не впливає.

На етапі реєстрації підсумкової ПН податкове програмне забезпечення не спроможне її «профільтрувати» у прив’язці до філій, адже система взагалі не бачитиме, що це ПН за філію, якій не делеговано право складання ПН (тобто якій не присвоєно окремого номера у заголовній частині ПН, як того вимагає п.1 Порядку № 1307). Для програмного забезпечення це звичайна підсумкова ПН. Отже, ймовірність того, що за порушення рекомендацій ДФС настане відповідальність на етапі реєстрації ПН в ЄРПН або її блокування — мінімальна.

Проте не можна виключати того, що у випадку складання платником ПДВ, який не делегував філії право складання ПН, однієї підсумкової накладної на усі РРО фіскали за результатами перевірки спробують притягнути його до відповідальності за нескладання окремої підсумкової ПН на кожний РРО. Але законодавство таких вимог не висуває, отже, податківцям нема чого пред’явити платнику ПДВ як порушення.

Проте ДФС має козир — штрафні санкції згідно зі ст.1201 ПКУ, які є безпосередньою небезпекою для платників. Нагадаємо, що з 01.01.2017 р. оновлено штрафні норми. Фактично усе зведено до того, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію застосовують до всіх ПН/РК із наявною сумою ПДВ. Тож не можна виключати того, що у випадку складання однієї підсумкової ПН на усі РРО фіскали спробують притягнути платників до відповідальності за нескладання окремої підсумкової ПН на кожний РРО (відповідно, і за відсутність реєстрації у ЄРПН) та застосувати п.1201.2 ст.1201 ПКУ.

Поки що у Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутня судова практика з цієї тематики. А все тому, що тільки з 01.01.2017 р. штрафна норма зі ст.1201 ПКУ почала нове життя. До цієї дати податківці не могли застосувати штрафні санкції за складання однієї ПН на усі РРО. В описаній ситуації платникові безпечніше прислухатися до рекомендацій ДФС.

(1)Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (прим. ред.).

(2)Опубліковано: Бухгалтерія. — 2015. — № 21. — С.42 (прим. ред.).

Джерело: http://www.buhgalteria.com.ua/Answer_ua.html?id=5131
 
Форум » Касові апарати » РРО - без проблем. » Філії: як складати підсумкові ПН за РРО?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Cайт ЦСО Шумей М.В. м.Рожнятів

Copyright "Рожнятів сервіс" © 2009 - 2024
Використовуються технології uCoz
radionet