Рожнятів сервіс

Продаж і сервісне обслуговування касових апаратів, електронних ваг,
супутникове телебачення, ремонт телерадіоапаратури. м.Рожнятів,площа Єдності буд.6 тел.096-8253344

Четвер, 25.04.2024, 16:10
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Касові апарати » Різне » Право на РРО-імунітет і торгівля (товаром за «складним» переліком)
Право на РРО-імунітет і торгівля
adminДата: П`ятниця, 02.06.2017, 10:25 | Повідомлення # 1
Ранг 10
Група: Администраторы
Повідомлень: 2045
Статус: Offline
Право на РРО-імунітет і торгівля товаром за «складним» переліком


Автор : Альошкіна Наталя, податковий експерт

Ви вже добре знаєте*, що багатьом з тих, хто торгує технічно складними побутовими (ТСП) товарами, з цього року доведеться перейти на використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Заминка полягала тільки в затвердженні Кабміном переліку № 231 таких товарів. І ось «довгоочікуваний» перелік запрацював повним ходом. Які товари ввійшли до нього і кого стосується РРО-«озброєння», ось про це й піде мова в нашій статті.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 3, с. 19, № 31, с. 9, № 33, с. 28.

Нагадаємо: з січня 2017 року Законом № 1791** було внесено зміни до п. 296.10 ПКУ і ст. 9 Закону про РРО. У зв’язку з чим особи, які здійснюють торгівлю ТСП-товарами, зобов’язані застосовувати РРО. Водночас перелік груп ТСП-товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, у цілях застосування РРО (далі — «складний» перелік) повинен був установити КМУ. Набув чинності цей перелік 8 травня 2017 року***, і саме з цієї дати особи, які реалізують товари, що увійшли до «складного» переліку, позбавляються РРО-імунітету. Хто ці «щасливчики», яких стосується ця норма?

** Закон України від 20.12.2016 р. № 1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».

*** Державна регуляторна служба (ДРС) називає 7 травня 2017 року датою початку застосування «складного» переліку. Про своє ставлення до цього ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 31, с.9.

Без РРО ніяк: загальні правила

За загальним правилом, РРО зобов’язані застосовувати суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток (через POS-термінал тощо) при продажу товарів/ наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг ( ст. 3 Закону про РРО).

Водночас розрахункова операція — це:

— прийняття від покупця готівкових коштів, платіжних карток за місцем реалізації товару (послуг) і
— видача готівкових коштів за повернений покупцем товар (надану послугу).

Далі за текстом статті застосовуватимемо термін «розрахункова операція» в цьому його розумінні.
Якщо в місці відпуску товару розрахункова операція не здійснюється або покупець оплачує товар безготівковим розрахунком (тобто гроші перераховуються з рахунка на рахунок без використання БПК), то в момент передачі такого товару РРО не застосовується ( п. 12 ст. 9 Закону про РРО).

Як бачимо, якщо грошові кошти надходять виключно на ваш поточний рахунок у банку і ви не продаєте його за готівку або із застосуванням платіжних карток, не видаєте готівкові кошти за повернений товар, то про РРО, у принципі, можна не турбуватися. І тут не важливо, яким товаром ви торгуєте. Це загальне правило для всіх суб’єктів господарювання:
РРО застосовується там, де є розрахункова операція

Є й винятки із загального правила (тобто звільнення від застосування РРО), що передбачені для деяких суб’єктів господарювання у статтях 9 і 10 Закону про РРО. Категорію таких «щасливчиків», які володіють РРО-імунітетом, і «підрізав» Закон № 1791.

Кого затягнуло в мережі РРО?

Якщо ви і без торгівлі ТСП-товарами зобов’язані застосовувати РРО, і жодного звільнення від його використання у вас не було, то й тепер для вас нічого не змінилося. Ці нововведення вам жодної «погоди не зроблять». Далі про тих, хто поповнив ряди РРО-зобов’язаних.

1. Виробники ТСП-товарів ( п. 1 ст. 9 Закону про РРО). Не застосовують РРО суб’єкти господарювання — юрособи при дотриманні таких умов:
— юрособа не належить до підприємства торгівлі та громадського харчування;
— звільнення від РРО діє в частині реалізації продукції власного виробництва*, за винятком ТСП-товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

* Власного виробництва вважається продукція, що виробляється та реалізується підприємством у єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили ( лист ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572).

— така розрахункова операція проходить через касу підприємства з оформленням прибуткових і видаткових ордерів.
Тобто віднині (з 8 травня 2017 року) виробник щодо розрахункових операцій за реалізацію ТСП-товарів позбавляється РРО-імунітету. І тут вже не має жодного значення, що ці ТСП — власного виробництва. Готівкові розрахунки за них здійснюємо в загальному порядку через РРО.

Причому в частині готівкових розрахунків за продаж іншої продукції власного виробництва нічого не змінилося, тобто РРО-імунітет зберігається

Інакше кажучи, продаж тільки ТСП-товарів виробник здійснює через РРО. Решту товарів власного виробництва можна продавати без його застосування. По суті виходить, що трохи «урізали» асортимент «РРО-недоторканної» продукції власного виробництва. На жаль, такого не скажеш про фізосіб на єдиному податку (ЄП). Вони, у принципі, позбавляються РРО-імунітету в разі торгівлі «складним» товаром. Скажемо про них нижче.

2. ФОП-єдиноподатники ( п. 6 ст. 9 Закону про РРО і п. 296.10 ПКУ). Безумовно, найбільше постраждали від таких нововведень саме вони. Тепер підприємці незалежно від групи ЄП, що застосовується, і обсягу виручки повинні застосовувати РРО з моменту реалізації ТСП-товарів, що підлягають гарантії. Причому з продажу будь-яких товарів (послуг), а не тільки ТСП.

Як свідчить п. 6 ст. 9 Закону про РРО, не застосовують РРО при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємці, які належать згідно з ПКУ до групи платників єдиного податку, які не застосовують РРО. Одночасно було внесено зміни до п. 296.10 ПКУ, що наділяв РРО-імунітетом усіх фізосіб-єдиноподатників, а для підприємців на другій і третій групах ЄП такий імунітет діяв до перевищення ними доходу** в розмірі 1 млн грн. за календарний рік.

** Нагадаємо: у розрахунку граничного обсягу доходу беруть участь усі види доходів, як готівкові, так і безготівкові, а також доходи в матеріальній і нематеріальній формах, що надходять підприємцю-єдиноподатнику від здійснення ним підприємницькій діяльності.

Нині ж у ньому прямо зазначено, що звільнення від РРО на ФОПів на ЄП, які здійснюють реалізацію ТСП-товарів за «складним» переліком, не поширюється.

Водночас продаж (реалізація) товару — це будь-які операції за договорами, що передбачають передачу прав власності на товар на платній або безоплатній основі ( п.п. 14.1.202 ПКУ). Логічно припустити, що здійснення цієї операції має підтверджуватися будь-якою з двох подій: відвантаження товару та компенсації його вартості (якщо вона передбачена). Тому вважаємо сам факт наявності «складного» товару на прилавку — іще не причина для термінової реєстрації РРО. Має бути факт продажу (тобто подія, що його підтверджує).

Важливо! Якщо ви відвантажили покупцю ТСП товар із «складного» переліку з відстроченням платежу або отримали за нього аванс за безготівковим розрахунком, ви вже втратили РРО-імунітет. Тобто
вже з моменту однієї з подій реалізації (відвантаження або оплати) ТСП-товару готівкові розрахунки за будь-який товар (навіть якщо він пройшов повз «складного» переліку) проводимо через РРО

А уникнути РРО-повинності можна, тільки здійснюючи абсолютно всі розрахунки в безготівковій формі.
На цій самій підставі (на відміну від виробника (див. п. 1)) у єдиноподатника не вийде розділити товари на дві групи: ті, які проводимо через РРО, і ті, за якими можна обійтися і без нього. Тобто не піти від РРО, навіть розбивши асортимент по різних торговельних об’єктах (припустимо, в одному кіоску продаємо тільки «заборонені» товари ТСП, а в іншому — решту). Адже втрачає РРО-імунітет саме суб’єкт господарювання в цілому, а не його конкретні операції. До таких же висновків приходять фахівці ДФСУ в індивідуальній податковiй консультації від 16.05.2017 р. № 206 / Ч / 99-99-14-05-01-14 / ІПК.

У такому ж дусі розглядаємо перехідні операції. Якщо відвантаження або оплата пройшли до 8 травня 2017 року, а друга подія — після цієї дати, то з моменту здійснення завершальної операції з реалізації ви під «ковпаком» РРО. З цього моменту всі готівкові розрахунки проводимо через РРО! Тому вберегтися від РРО можна було, тільки завершивши всі операції з ТСП-товарами до такої дати «Ч».

3. Фізособи ( п. 9 ст. 9 Закону про РРО). Звільняються від застосування РРО фізособи, які здійснюють торгівлю продуктовими і промисловими товарами (крім ТСП-товарів, які підлягають гарантійному ремонту) за готівку на ринках. У чому загадка такого звільнення? Дивіться самі.

Як ми вже зазначали, зобов’язані застосовувати РРО, по-перше, суб’єкти господарювання, а по-друге, ті з них, які здійснюють розрахункові операції. Але звичайні фізособи не є суб’єктами господарювання, не можна звільнити від того, що ви й так робити не зобов’язані. А з унесенням змін до цієї «загадкової» норми виходить, що зобов’язали фізосіб застосовувати РРО при торгівлі ТСП-товарами!?

Аж ні... Вважаємо, що є загальне правило для всіх, згідно з яким РРО застосовують виключно суб’єкти господарювання ( ст. 3 Закону про РРО). Крім того, у преамбулі Закону про РРО зазначено, що його дія поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі. А отже, фізособи (не суб’єкти господарювання) ним не керуються і про РРО можуть не замислюватися.

4. Продаж газет, журналів тощо ( п. 10 ст. 9 Закону про РРО). Користуються РРО-імунітетом суб’єкти господарювання при продажу в кіосках, з лотків і розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить більше 50 % загального товарообігу*, а також при продажу жетонів і проїзних квитків у касах метрополітену. Працює таке звільнення за умови відсутності продажу алкогольних напоїв, підакцизних непродовольчих товарів і ТСП товарів, що підлягають гарантійному ремонту. Тобто з появою в такого суб’єкта господарювання у продажу вищезгаданих «заборонених» товарів не виконується обов’язкова умова для збереження РРО-імунітету, а отже, використання РРО йому вже не уникнути.

* Нагадаємо: згідно з листом ДПАУ від 01.12.2004 р. № 10919/6/23-2119 критерій 50 % береться не за кожною торговельною точкою, а за суб’єктом у цілому.

Причому майте на увазі: застосовувати РРО потрібно до всього асортименту товарів (аналогічно з єдиноподатником). Адже, і в цьому випадку звільнення від РРО поширюється на суб’єкта господарювання, який повинен відповідати певним умовам, а не на конкретні операції.

Окремої уваги заслуговує ст. 10 Закону про РРО. Згідно з цією нормою дозволяється не застосовувати РРО підприємствам відповідно до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг ( постанова № 1336). Для деяких форм діяльності в п. 2 самої постанови № 1336 установлено обмеження річного доходу, перевищення якого веде до обов’язкового використання РРО, а для інших форм такий ліміт відсутній. При цьому обов’язковими умовами для звільнення від РРО є використання РК і КОРО.

По суті, нововведення щодо реалізації ТСП-товарів прямо не торкнулися ані ст. 10 Закону про РРО, ані самої постанови № 1336, тому, вважаємо, ФОП-єдиноподатники, які працюють за ним і торгують ТСП-товарами, могли б і далі користуватися РРО-імунітетом.

Але не поспішатимемо з такими висновками. Адже в ситуації, коли підприємець перевищував мільйонний оборот, але при цьому цілком вписувався в умови постанови № 1336, контролери віддавали пріоритет п. 296.10 ПКУ. Тобто, на їх думку, з перевищенням підприємцем граничного доходу дія ст. 10 Закону об РРО і постанова № 1336 на нього не поширювалися (див. листи ДФС у м. Києві від 22.10.2015 р. № 3153/С/26-15-17-04-14 і ДФСУ від 03.06.2016 р. № 5984/Б/99-99-22-07-03-14, а також матеріал на с.28). Тому тут рекомендуємо дочекатися офіційних роз’яснень.
Що стосується інших торговців «складними» товарами, то при дотриманні умов, перелічених у постанові № 1336, вони можуть і далі працювати без РРО.

«Складні» правила

З тим, кому і коли загрожує «підрізання» РРО-імунітету, розібралися, давайте зазначимо ще деякі важливі моменти застосування РРО при торгівлі «складними» товарами. Повторимо: обов’язок застосовувати РРО настає, коли здійснюємо реалізацію ТСП-товарів, які підлягають гарантії та перелічені у «складному» переліку. Звідси випливає наступне.

1. Немає розрахункових операцій — немає обов’язку застосовувати РРО.

Тут ми говоримо про повну відсутність розрахункових операцій щодо реалізації будь-яких товарів, тобто про ситуацію, коли мають місце тільки безготівкові операції. Причому, як ми вже казали, сама наявність ТСП-товарів із «складного» переліку на прилавку (складі) — ще не привід «бігти» реєструвати РРО. Адже всі розрахунки проходять безготівковим шляхом, а отже, факт розрахункової операції, за якої РРО не уникнути, відсутній.

2. Вирішив подарувати ТСП-товар — втратив РРО-імунітет.

Як ми вже зазначили, у розумінні ПКУ продаж — це будь-яка операція, що передбачає передачу прав власності на товар за компенсацію або без такої ( п.п. 14.1.202 ПКУ). Звідси висновок, що обов’язок застосовувати РРО виникає з моменту, коли підприємець на ЄП, зокрема, безоплатно передає ТСП-товар (наприклад, як благодійність, спонсорство, рекламна акція тощо). Із цього дня всі готівкові розрахунки — виключно через РРО.

3. Використовуємо ТСП-товар при виконанні робіт — можна і без РРО.

Йдеться про ситуації, коли виконавець здійснює роботи зі своїх матеріалів і при цьому таким матеріалом є ТСП-товари (наприклад, СТО здійснює роботи з установці акустичних колонок в автомобіль). На наш погляд, тут потрібно виходити з того ж принципу, який застосовується щодо складання податкових накладних (див. «Податки та бухгалтерський облік» 2017, № 27, с. 37).

Так, якщо в предметі договору на виконання робіт окремо вартість робіт і товару не оцінена (!), а тим більше, коли, в принципі, відсутня конкретизація (!) складових таких робіт, то і реалізації ТСП-товарів тут немає. А значить, ваш РРО-імунітет в безпеці. В іншому випадку, скоріше за все, без РРО вже не обійтися.

4. Не все «складне» підлягає гарантії.

Якщо ви торгуєте вживаним товаром із «складного» переліку, на який гарантія вже не поширюється, чи потрібно в цьому випадку застосовувати РРО?

Якщо читати норми Закону про РРО і п. 296.10 ПКУ буквально, то вони не ставлять обов’язок використовувати РРО в залежність від того, підлягає ТСП-товар гарантійному ремонту (обслуговуванню) у момент його продажу чи ні. Тому з формальної точки зору достатня підстава позбутися РРО-імунітету — це реалізувати ТСП-товар, що просто внесений до «складного» переліку. І не важливо, що такий товар далеко не новий і наразі вже не підлягає гарантійному ремонту.
Проте є інша сторона «медалі». Зауважимо: у ст. 2 Закону про РРО термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» застосовується у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів», а перелік таких товарів затверджений Кабміном. Тобто сам по собі Перелік № 231 запроваджується саме для того, щоб захистити права споживачів при гарантійній заміні або ремонті цих товарів. Але якщо гарантії вже немає, то й захищати більше нічого. Однак така позиція з норм законодавства прямо не випливає, тому без офіційних роз’яснень керуватися нею ми не рекомендуємо. До того ж з’явилася індивідуальна консультація податківців, з якої ясно, що вони не роблять винятків для вживаного товару і дотримуються фіскального підходу. Тобто при торгівлі вживаними (на які гарантія вже не діє) ТСП-товарами РРО-імунітет не поширюється (див. індивідуальну консультацію ДФСУ від 18.05.2017 р. № 242/Ч/99-99-14-05-01-14/ІПК — далі консультація № 242/ч, від 16.05.2017 р. № 205/Б/99-99-14-05-01-14/ІПК).
Хоча можна спробувати вхопитися за цю «соломинку» в ситуації, коли факт продажу вживаного «складного» товару без РРО вже мав місце і над вами нависла загроза штрафних санкцій.

Як «зіскочити» з РРО

Як можна відновити РРО-імунітет, якщо внаслідок торгівлі ТСП-товарами ви вже стали заручником РРО, а тепер цю діяльність вирішили припинити?

Про терміни застосування РРО зазначено тільки в п. 296.10 ПКУ. Так, якщо дохід за календарний рік «перевалив» граничну суму в 1 млн гривень, єдиноподатник зобов’язаний застосовувати РРО з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення. Одного разу перевищивши мільйонний бар’єр, РРО застосовуємо у всіх подальших податкових періодах протягом реєстрації підприємця як платника ЄП. Не вбереже його від обов’язку застосовувати РРО навіть подальше зниження обсягів доходу.

Щодо використання РРО внаслідок реалізації ТСП товарів, що підлягають гарантії, ніяких подібних обмежень не існує. Тому, на наш погляд, керуємося загальними правилами. Тобто
для відновлення РРО-імунітету досить відмовитися від реалізації «заборонених» товарів і зняти РРО з реєстрації
Крім того, не буде зайвим унести зміни до переліку видів діяльності, що зазначаються в заяві на ЄП, навіть якщо «ризиковий» вид діяльності не є вашим основним. Безумовно, наявність такого виду діяльності серед інших зовсім не означає, що ви саме його здійснюєте. Проте не потрібно «дразнити сплячого собаку...».

І не забудьте завершити всі операції з реалізації ТСП-товарів, розпочаті раніше, щоб потім не вискочив такий собі «нежданчик» у вигляді запізнілої оплати.

Маленькі тонкощі «складних» товарів

Перейдемо до більш детального знайомства з «довгоочікуваним» переліком груп ТСП-товарів, що підлягають гарантії.
Структура «складного» переліку підв’язана до УКТ ЗЕД, у ньому перелічено 8 груп товарів (два знаки), товарні позиції (чотири знаки) і конкретних їх представників (підсубпозиції) з 10-значним кодом за УКТ ЗЕД.

Важливо! Саме товар конкретної підсубпозиції (з 10-значним кодом УКТЗЕД) позбавляє РРО-імунітету.
По суті, самі групи і товарні позиції наводяться інформативно. Про це заявила Держрегуляторна служба на своєму офіційному сайті (http://www.drs.gov.ua/). Тільки виключно в разі, коли товар не має такої деталізації до 10 знаків, розгляду підлягає 4-значний код товару (наприклад, музичні інструменти). У такому разі спираємося на зміст усієї товарної позиції.

Ясно, що скористатися цим переліком можна, знаючи код товару, яким ви торгуєте. І коли такий код відсутній у «складному» переліку, то й загрози РРО-імунітету з цього боку можна не очікувати.

Однак майте на увазі: якщо 10-значний код вашого товару присутній у переліку, можливо, і це ще не вирок. Чимало залежить від самого товару — чи зазначений він під цим кодом? Наприклад, світлодіодні лампи на основі LED-технології (код 8543 70 90 00). Такий код у переліку є, але під ним зазначені тільки інфрачервоні сауни, солярії, апарати фотоепіляції, детектор валют, металошукачі. Тобто код світлодіодних ламп зазначений у «складному» переліку, а самі лампи не названі. Отже, реалізація таких ламп проходить «повз» РРО. Зокрема, такий висновок випливає з індивідуальної податкової консультації ДФСУ від 16.05.2017 р. № 206/Ч/99-99-14-05-01-14/ІПК (далі — консультація № 206/Ч).

Вважаємо, у будь-якому разі «складний» перелік заслуговує на детальне вивчення. Тут же зазначимо тільки деякі «популярні» моменти щодо його змісту.

Так, із побутової техніки до «складного» переліку, зокрема, потрапили:

— котли опалювання, колонки, насоси, витяжки, компресори, кулери та системи охолоджування, кондиціонери, холодильники, морозильні камери, посудомийні машини, ваги підлогові (електричні), «Розумні ваги» (Fitbit) тощо;

— а також техніка, вироблена з чорних металів: духові шафи, плити кухонні (крім настільних), барбекю (електричні), варильні поверхні, грилі (електричні та газові), настільні плити і духовки.

А от РРО-імунітетом можна, як і раніше, користуватися при торгівлі дрібною побутовою технікою, такою як: фени, блендери, міксери, праски, м’ясорубки тощо. Вони в переліку не зазначені.
Крім того, у «складному» переліку наводиться широкий спектр інструментів: перфоратори, електропили, фени технічні і т. д.

Також у переліку є комп’ютерна, друкарська та інша техніка. Це сервери, настільні комп’ютери, електронні книги, ноутбуки, планшети, жорсткі диски (у тому числі зовнішні), відеокарти, звукові карти, материнські плати, оперативна пам’ять, процесори, сканери, принтери, плоттери, факси, плеєри, колонки, лічильники банкнот, знищувачі документів, джерела безперебійного живлення, диктофони, відеокамери, монітори, телевізори, металошукачі, GPS-навігатори, електронні книги тощо.

Не зазначені в цій товарній групі клавіатура та флешки, тому ними торгувати можна без загрози «РРО-імунітету».
«Складний» перелік не «пройшов повз» телефонного зв’язку. Так, до ТСП-товарів, що позбавляють РРО-імунітету, віднесені смартфони, мобільні, дротові, супутникові телефони, а також смарт-годинники, міні-АТС, домофони тощо.
Також позбавляє РРО-імунітету торгівля фото- і відеотехнікою: фотоапаратами, фотоспалахами, відеокамерами, відеореєстраторами, GPS-навігаторами, камерами відеоспостереження, квадрокоптерами для відеозйомки, об’єктивами тощо.

Має тільки 4-значне значення, а тому враховується вся товарна позиція під кодами:

— 9013: пристрої на рідких кристалах і лазери, інші пристрої та інструменти оптичні, а також апарати фотоепіляції;

— 9021: ортопедичні пристрої, слухові апарати, електронні засоби для сліпих тощо.

Інтерес викликає товарна позиція «Годинники всіх видів та їх частини». Річ у тім, що на рівні деталізації до 10-значного коду виділено тільки наручні смарт-годинники (9102 29 00 00). Вважаємо, що саме ця позиція руйнує РРО-імунітет.
Проте бентежить той факт, що тут перелічені всі групи годинників від 9101 до 9107 (а не тільки група наручних годинників коду 9102). Сподіваємося, що це тільки недогляд, але заручитися індивідуальним роз’ясненням все ж варто, адже під «ковпаком» РРО можуть опинитися всі види годинників.

Заслуговує на увагу товарна група «Музичні інструменти, їх частини», що зазначена в переліку тільки з 4-значним значенням (код 9207). Звідси висновок: під «урізання» РРО-імунітету потрапляють будь-які музичні інструменти та їх частини з цієї групи. Це музичні інструменти, у яких звук створюється або повинен посилюватися електричним способом (наприклад, органи, гітари, акордеони).

Що стосується іграшок і спортивного інвентарю, то до них, зокрема, увійшли: навчальні (Makeblock), іграшки на радіоуправлінні, квадрокоптери, дрони, джойстики, ігрові приставки, геймпади, керма тощо.
Не потрапили до цього переліку: триколісні велосипеди, самокати, столи для гри в пінбол, більярд, спеціальні столи для казино і автоматичне обладнання для кегельбану, гральні карти, настільні ігри.

І на завершення: якщо ви не знаєте код товару і водночас сумніваєтеся, входить він до групи «складних» товарів чи ні (наприклад, ви торгуєте товаром, схожим з тим, що названий у переліку), потрібно постаратися з’ясувати його точний код.

Нагадаємо: код товару обов’язково повинен проставлятися в податковій накладній або митній декларації (якщо товар імпортний). У крайньому випадку з’ясувати точний код товару, як рекомендують податківці (див. консультації № 242/Ч та № 206/Ч), можна, звернувшись до Торгово-промислової палати (її регіональних відділень), Науково-дослідного інституту судових експертиз або Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, які займаються наданням відповідних експертних висновків. Щоправда, ця послуга буде платною та її вартість, імовірно, залежить від складності класифікації товару. Проте, враховуючи ризики штрафних санкцій за безРРОшну торгівлю, у деяких ситуаціях, можливо,у такій послузі буде сенс.

https://i.factor.ua/ukr....ee-news
 
Форум » Касові апарати » Різне » Право на РРО-імунітет і торгівля (товаром за «складним» переліком)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Cайт ЦСО Шумей М.В. м.Рожнятів

Copyright "Рожнятів сервіс" © 2009 - 2024
Використовуються технології uCoz
radionet